luni, 25 aprilie 2016

"PRIETENIA ALTFEL SE CUNOAȘTE"

În cadrul acestei activități elevii s-au deplasat la pădurea de pe coastă insoțiți de profesori. Ajunși aici copiii au admirat și explorat natura, au descoperit flora și fauna din zona deluroasă.
Pentru destindere au participat la jocurile colective pregătite special pentru ei de către organizatori: plimbatul ouălor în lingură; bărbieritul baloanelor; diferite jocuri cu mingea prin care li se oferă posibilități mai largi de cunoaștere directă a  realității, se stimulează spiritul de inițiativă și se educă  copiii în spiritul colectivului prin subordonarea interesului individual față de cel colectiv, educarea spiritului de ordine și disciplină.

La final copiii au ecologizat zona în care s-au desfășurat activitățile.
 prof. Mureșan Cornelia





vineri, 22 aprilie 2016

Picnic în natură

A avut loc în data de 21.04.2016, având ca scop cultivarea interesului pentru un stil de viață sănătos și totodată de a le insufla sentimentul responsabilității  față de mediul înconjurător. S-au desfășurat activități de ecologizare a zonei, jocuri de rol cu tema „Ce înseamnă să fii un turist verde?”, diverse jocuri în aer liber. Copiii au fost foarte încântați de proiect  și au propus să mai organizăm aceste tipuri de activități și în cadrul orelor de dirigenție.




Clubul cititorilor

Activitatea și-a propus promovarea valorilor cultural-educative, stimularea cunoașterii, conștientizarea și promovarea rolului literaturii în viața elevilor, creșterea calităâții educației oferite acestora prin intermediul unor activități extrașcolare și extracurriculare. Elevii au fost împărțiți în grupe pentru lectura unor fragmente din:  ”Istoria lui Răzvan” de Horia Corcheș, ”Ferbonia” de Ioana Nicolaie și ”Și v-am spus povestea așa” de Florin Bican, apoi pentru  realizarea unor postere și pentru rezolvarea fișelor de lucru. La sfârșitul activității, au primit diplome echipele câștigătoare. 




A avut loc în data de 20.04.2016, având ca scop dezvoltarea curiozității elevilor față de investigarea mediului înconjurător, responsabilizarea acestora în legătură cu protejarea naturii și conștientizarea importanței corotirii mediului. Am desfășurat activități de ecologizare propriu-zisă, colectând deșeurile selectiv din curtea școlii, împărțind elevii în grupe, astfel încât să-și dezvolte spiritual de cooperare și organizare.



Origami – atelier de creație

Scopul acestei activități este de a le trezi elevilor curiozitatea pentru arta și cultura origami,  o altă perspectivă asupra utilizării calculatorului și totodată a resurselor online. De asemenea, activitatea le oferă copiilor o alternativă de petrecere a timpului liber, stimulându-le îndemânarea, creativitatea și imaginația. Au avut loc discuții pe această temă, vizionarea unor filmulețe demonstrative, partea practică de realizare a unor suporturi pentru ouăle de Paște și expoziția produselor realizate.


”Să fim fair-play”


          În data de 20.04.2016 la Şcoala Gimnazială Luna, s-au desfăşurat activităţile sportive cu titlul ”Să fim fair-play”- care au constat dintr-un turneu de tenis de masă şi un turneu de fotbal  între  echipe formate din elevii claselor V-VIII. Activitatea  s-a desfăşurat  în intervalul  orar 8.30 -12.00 .
          Activitatea   a fost interesantă datorită faptului că au participat la ea şi fetele (atât la tenis de masă cât şi la fotbal ) şi a avut ca scop dezvoltarea spiritului competitiv şi de  fair-play şi să contribuie la realizarea dezvoltării  armonioase şi a echilibrului  funcţional al elevilor, precum şi la dezvoltarea personalităţii autonome şi creative a acestora . Evaluarea activitătii a constat în acordarea de diplome şi urmărirea modului de implicare al elevilor în activitate .
          În data de 21.04.2016 elevii Şcolii gimnaziale Luna precum şi cei de la Şcoala gimnazială Luncani  au participat la etapa a II-a a ediţei  a III-a  a Cupei Isj la atletism pe stadionul Cluj Arena , unde de asemenea au asistat şi la o demonstraţie de oină – sport national .









Profesor  Olar Maria 

„Bună-cuviință, politețe, comportament”

Luni(18.04.2016) și marți (19.04.2016), la Școala Gimnazială Luna-Luncani,cu ocazia săptămânii„Școala Altfel:Să știi mai multe,să fii mai bun”,s-a desfășurat activitatea „Bună-cuviință, politețe, comportament”coordonată de prof.Aurora Hanuschi. S-a urmărit familiarizarea elevilor cu normele de bună conduită, dezvoltarea respectului față de sine și față de ceilalți.                                Activitatea a constat într-o prezentare Power Point, discuții, interpretarea unor jocuri de rol, redarea politeții în imagini prin realizarea unor postere.





Civilizați în trafic

În data de 21.04.2016, în cadrul săptămânii  “Școala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun”, la Școala Gimnazială Luna s-a organizat activitatea “Civilizați în trafic” în colaborare cu Secția 4 Poliție Rurală Câmpia Turzii.
            Activitatea s-a desfășurat sub formă de concurs între echipe care a constat din 3 probe. În prima probă,, elevii fiecărei grupe au avut de rezolvat un chestionar legat de luare a deciziilor în anumite situații concrete în care ar putea fi puși elevii. Situațiile făceau referire atât la regulile de circulație cât și la siguranța personală. Cea de-a doua probă a constat în ghicirea unora dintre semnele de circulație, iar în cadrul probei finale fiecare grupă a avut de realizat și prezentat un poster legat de circulația în condiții de siguranță. La sfârșitul concursului elevii au fost punctați de către un membru al poliției rurale
            Activitatea a urmărit promovarea importanței cunoașterii și aplicării regulilor de circulație.




Sănătate în bucate


Atât luni (18.04) cât și marți (19.04), cu ocazia săptămânii  “Școala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun”, am organizat activitatea “Sănătate în bucate”. Această activitate s-a defășurat  împreună cu elevii Școlii gimnaziale Luna și Luncani. 
            Am considerat că este absolut necesar ca ei să cunoască criteriile de selectare a unui produs alimentar și să adopte un comportament sănătos privind alimentația de zi cu zi.
În cadrul activității, elevilor li s-a descries importanța, compoziția alimentelor, tipurile de vitamine dar și anumite curiozități legate de alimente. La sfârșitul prezentării, am organizat un concurs în care elevii,  împărțiți pe grupe, au răspuns la un chestionar legat de alimente și importanța lor. Elevii echipei câștigătoare au primit câte un fruct.
La final, a avut loc o expoziție culinară ce a constat din sandwichuri realizate de către elevi din alimente sănătoase. La desert s-a servit salată de fructe realizată tot de către elevi.
Prin aceactă activitate am urmărit:
1) Promovarea unor comportamente alimentare sănătoase adecvate sănătaţii fizice şi psihice a elevilor;
 2) Stimularea aptitudinilor artistice ale elevilor şi cultivarea gustului estetic.


Prof. Ioana Cîmpean




marți, 19 aprilie 2016

Parada specializărilor

Astăzi, 19 aprilie 2016, elevii claselor a VIII-a Luna şi Luncani, împreuna cu doamnele diriginte, prof. Popa Mariana şi prof. Vasile Ramona,  au participat la ,,Parada specializărilor" de la Colegiul Tehnic ,,Victor Ungureanu" din Câmpia Turzii.
Cu mare drag şi multă răbdare ne-a fost prezentată instituţia de învăţământ: laboratoarele de informatică, electro, geografie, amfiteatrele, sala de sport, Paraclisul ,,Sf. Victor".  Au fost enumerate avantajele studierii în cadrul acestei şcoli, cu precădere a activităţilor de antreprenoriat. Dintre acestea, am admirat câteva în cadrul standurilor, de ex. ,,La Petrică şi Petroaia" stand expoziţional pensiune turistică, ,,Total Construct" domeniul construcţii, ,,Regina albinelor",domeniul apicol, dar şi multe altele care i-au încântat pe elevi, invitându-i să reflecteze asupra deciziei în ceea ce priveşte alegerea viitoarei meserii.





Prof. Ramona Vasile.